24 Aralık 2011 Cumartesi

"Ara"da-6


Vanessa ve Virginia -
Susan Sellers 


-Lanetlilerin işkencelerini çekiyoruz dedi Helen.
-Bence cehennem budur dedi Rachel.
 
Ölümün ucundaki iki kadın Vanessa ve  Virginia.Modern edebiyatın en feminen simasının her bir anı paçasından sürüklenmiş girdaplarla dolu yaşam öyküsü.


Emsalin görsel boyutu kuşkusuz kız kardeş Venessa Bell,boşlukların anlam arası bir bakıma.Körelen ruhların birbirine kaçışı roman kısmi biyografik yapısıyla.Renklerin ve sözcüklerin yüzlerde buruşan kimsesizliği;çığlıkların hep içeride ölüşünün resmedildiği.

Romanlarının başarısı kadar  deli kadın gölgesi ile çevresini etkisi altına alan Virginia’nın kızkardeşi Vanessa ile çıkmazlara gebe olan ilişkisi.Biri renklerin çizgilerinde solarken diğeri sözcüklerin kudretinde boğuluyor.Hep açık sandıkları kapıların önce birbirlerinde kapandıklarını yazar Susan Sellers bize en başında endam ediyor.

Figürleri aksak kadınların düşlerini görmek bir süre sonra netleşiyor,kimliksiz yaşıyor her ikiside biri kocasını cinsel olarak red ederken diğeri koca edinemiyor üç çocuğunun geleceğine.Kendine takılan yüzlerin içlerine sürgünü;birbirlerinde boy ölçüşen ölümün kaçınılmaz güdümü.

“Kalıcı olan çerçeve içine aldıklarımız değildir” diyor yazar ve düş dönümü kırpılıyoruz bu hikayede,kadın olduğumuzu anımsıyoruz solan renklerin ardından sızan kelimeler ile…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder